duminică, 1 martie 2009

Bebelusul este o persoana – tratati-l ca atare

Fie ca ridicati bebelusul din pat dimineata sau ca ii faceti o baie, sau va jucati cu el, este vital sa va amintiti mereu ca este o alta persoana, ca merita atentia si respectul dvs si ca de asemenea poate sa actioneze independent. Vreau sa va imaginati ca trasati un cerc in jurul bebelusului dvs, o limita imaginara care sa delimiteze spatiul sau personal. Nu intrati niciodata in acest spatiu fara a cere permisiunea, fara a-i explicat de ce vreti sa intrati si ce urmeaza sa faceti. Aceasta poate suna proseteste dar amintiti-va ca nu este doar un bebelus si o persoana. Daca va amintiti urmatoarele principii veti putea mentine acest cerc al respectului pe tot parcursul zilei in activitatile pe care le face bebelusul:
• Fiti cu copilul – faceti din el obiectul singular al atentiei dvs in acel moment. Acesta este momentul in care se creeaza o legatura intre dvs si bebe asa ca trebuie sa va concentrate. Nu vorbiti la tel, nu va ingrijorati ca s-a terminat masina de spalat, nu lucrati pt serviciu
• Incantati-i simturile copilului dar nu il supra stimulati – cultura noastra incurajeaza excesele si supra stimularea – iar parintii contribuie la aceasta pentru ca nu realizeaza cat de sensibil este copilul si cat pot asimila bebelusii. NU va sugerez sa nu va mai jucati cu ei, sa le puneti muzica sau sa le aratati obiecte colorate sau sa le puneti muzica dar in ceea ce ii priveste pe copii, ce e mai putin e de fapt mai mult.
• Aveti grija ca mediul in care traieste copilul sa fie interesant, placut si sigur – pentru asta trebuie in primul rand bun simt, nu neaparat bani
• Creati independenta copilului dvs - acest lucru poate suna aiurea – cum poate sa fie un bebelus independent? Nu spun sa le faceti bagajele. Desigur, nu poate sa fie complet singur dar puteti sa il ajutati sa obtina increderea de a incerca experient noi, de a explora de a se juca independent. Astfel, cand copilul dvs se joaca, este o idée buna sa observati mai mult decat sa interactionati.
• Amintiti-va sa vorbiti CU copilul nu LA copil – dialogul implica doua parti. Cand copilul este implicat intr-o activitate, priviti-l si ascultati-l si asteptati-i raspunsul. Daca va dori sa va implice, desigur, implicati=va imediat. Daca “cere” sa i se schimbe peisajul, supuneti-va. Altfel, lasati=l sa exploreze.
• Implicati-va si inspirati copilul dvs dar intotdeauna lasati-l pe el sa conduca – nu puneti niciodata copilul intr-o pozitie in care nu poate sa ajunga singur sau din care nu poate iesi singur. Nu ii puneti dati jucarii care il depasesc.

Vorbeste in continuare despre trezirea de dimineata care trebuie facuta incetisor cu un cantecel sau buna dimineata si despre faptul ca in general asa cum se comporta acum copiii dimineata, asa o vor face si mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu