luni, 2 martie 2009

Supa crema de legume

Ingrediente: - 500 ml apa - 250 g zarzavat (dovlecei, morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, frunze de patrunjel, spanac) - doua lingurite de faina. supa crema ;) - o jumatate de galbenus de ou, o lingurita de unt - verdeata - sare - 100 ml lapte Mod de preparare: Legumele, spalate, curatate si taiate bucati se fierb foarte bine. Dupa ce au fiert, se strecoara apa iar zarzavatul se paseaza de cateva ori printr-o sita deasa. Piureul obtinut din zarzavat se aseaza in supa strecurata si se pune din nou la fiert. Intre timp se pregateste un sos din 5 g unt, 5 g faina si 100 ml lapte. Se topeste untul, apoi se adauga faina si se amesteca. NU se lasa pana rumeneste si se stinge cu laptele. Se lasa sa fiarba inca vreo 10 minute la foc slab. Peste acest sos se toarna supa si se lasa in continuare la fiert intre 5 si 10 minute. Se bate constant pentru a nu se prinde de vas. Dupa ce a fiert destul se adauga verdeata tocata foarte marunt. Pentru sugari intre 6 si 9-10 luni putem adauga chiar un galbenus de ou fiert (sau jumatate), pasat cu putin lapte si bine amestecat in supa. La sugarii peste 10-11 luni jumatatea de galbenus poate fi adaugata chiar cruda, amestecata in apa si apoi in supa fierbinte foarte bine. Poti adauga la final o lingurita de zeama de lamaie sau suc de rosii. Pentru vitamine.

-Pilaf de orez cu carne de pui
2 cesti de orez - 100g piept de pui - jumatate de ceapa mica (potrivita) - 2 linguri de ulei - un morcov micut - frunze de patrunjel
Puneti intr-o oala uleiul si lasati sa se incinga un pic, adaugati ceapa, morcovul si carnea toacata marunt, prajiti-le bine, apoi adaugati orezul si 2 -3 cani de apa ... lasati sa fiarba bine ca totul sa se farime, amestecati sa nu se lipeasca de fundul oalei in timp ce fierbe (eventual daca se ingroasa mai adaugati apa), cind e aproape gata puneti patrunjelul pt. gust.
Atentie: nu adaugati sare, vegeta sau condimente care nu sint descrise aici. vreti sa schimbati gustul ... puteti adauga o lingurita de pasta de rosii sau o rosie coapta bine fara pielita

Mazare cu carne de pasare
Ai nevoie de: 500 g carne de pasare, 60 ml ulei, o ceapa mare, o lingura de bulion, 600 g mazare boabe, 150 g rosii, un varf de cutit de zahar, o legatura de marar, sare, dupa gust.
Cum procedezi: Carnea, taiata in bucati, dupa ce a fost curatata si spalata, se sareaza si se inabusa in ulei cu putina apa. Cand este gata, se scoate si, in sosul ramas, se caleste ceapa, curatata, spalata si tocata. Se adauga peste ceapa bulionul stins cu doua linguri de apa sau cu putina supa.
Se fierbe carnea 15 minute, dupa care sosul strecurat se toarna peste carnea inabusita si se continua fierberea. Separat se fierbe mazarea impreuna cu rosiile, curatate de pielite si taiate, si zaharul. Dupa ce a fiert, mazarea se pune peste carnea fiarta si se mai fierb impreuna circa zece minute. In final, se adauga mararul, spalat si tocat fin.

Bautura miracol
Ai nevoie de: un ou de prepelita, doua lingurite miere, cinci picaturi tinctura propolis, un varf de lingurita de polen si 200 mil de ceai.
Cum procedezi: amesteci ingredientele bine de tot si servesti bautura puiului tau. Este delicioasa si energizanta. Cu siguranta nu veti avea probleme cu anemiile, alergiile si alte greutati.


Crochete de cartofi
Ai nevoie de: 300 g cartofi, un ou, doua linguri de faina, 3 linguri de branza de vaci, un varf de cutit de sare, o lingura de smantana, 50 ml sos de rosii, 15 g unt.
Cum procedezi: Cartofii, fierti, curatati de coaja, se trec prin sita, apoi se amesteca cu galbenusul de ou, faina, branza de vaci si sarea. Cu mana, se modeleaza un carnat gros, care se da prin putina faina si se taie in bucati, care se prajesc in unt. Se servesc cu smantana (iaurt) sau cu sos de rosii.

Piure portocaliu
Ai nevoie: 2 morcovi curatati si taiati felii, 50 g caise confiate (uscate), 10 ml ulei (presat la rece).
Cum procedezi: fierbi morcovii si caisele in putina apa. Apoi racesti compozitia. Adaugi uleiul si cu ajutorul unui blender faci piureul. Poate fi dat copiilor care au peste cinci luni.

Budinca de peste
Se fierbe si se curata bine un peste alb din cel care ii dati in mod obisnuit copilului. Eu de exemplu fac cu pastrav! Separat se face un piure de cartofi cu unt si lapte! Intr-o tigaie se inmoaie putin in unt o ceapa mica si o rosie. Deasupra se pune pestele curatat si se pune putin lapte numai cat sa le acopere. Se adauga un praf de vegeta, putin patrunjel iar daca stiti ca lui bebe ii place puneti si o foita de dafin (eu nu folosesc!). La final radeti si putin cascaval peste compozitia obtinuta mai sus. Intr-un vas jena puneti intai compozitia cu peste si deasupra piureul de cartofi si fati-l la cuptor pentru putina vreme (nu mult caci ele oricum sunt facute, mai mult ca sa se intrepatrunda; eu o las cam jumatate de ora la foc mic sau mediu!). Jur ca e delicioasa! Daca vreti mai puteti pune si deasupra niste cascaval ras!

CREMA DE DOVLECEI
Ingrediente pentru 2 portii - 2 dovlecei de marime potrivita - o lingura de faina - o lingura de smantana - 100 ml lapte - 500 ml apa - marar, sare Se pune apa la fierb si cand da in clocot, se pun dovleceii, curatati in prealabil de coaja, acoperindu-se vasul. Separat, se face un sos din faina diluata in lapte. Se trec dovleceii prin sita, apoi se amesteca cu sosul alb si cu zeama in care au fiert. Se mai da un clocot si, dupa ce se raceste putin, se adauga smantana si mararul tocat marunt.

SUPA DE DOVLECEI
Ingrediente pentru 2 portii: - 2 dovlecei, 2 morcovi mici - un pastarnac, o ceapa - 300 ml apa, o lingura de orez - o lingurita faina, o lingurita unt - sare, patrunjel, o lingura de smantana Morcovii, pastarnacul si ceapa se pun la fiertin apa cu putina sare. Dupa ce au fiert bine, se strecoara supa. Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie rondele de marime potrivita, apoi se pun in supa care clocoteste, impreuna cu orezul, ales si spalat in prealabil. Se lasa sa fiarba inca 15-20 minute. Se topeste untul intr-o tigaie, fara sa se incinga, se amesteca cu faina si se fierbe cu catvea linguri de supa. Acest sos se adauga la supa care clocoteste si se mai lasa pe foc un sfert de ora. La sfarsit se pun smantana si patrunjelul tocat marunt.

CIORBA DE LOBODA
(masa de pranz, felul I) Ingredinte pentru 4 portii: - ½ kg loboda - 2 cepe - ½ l bors - 1 l apa - 3 linguri orez - 100 gr smantana sau iaurt - verdeata - sare Frunzele de loboda, spalate cu mare atentie si taiate fasii late, se pun la fiert in apa clocotita. Separat, se fierbe orezul, ales si spalat in prealabil. Dupa ce a fiert, orezul se trece printr-un jet de apa rece si se pune din nou la foc, doar cat sa mai dea un clocot, impreuna cu ceapa tocata marunt, chiar in vasul in care fierbe loboda. Se adauga borsul clocotit separat si se mai lasa pe foc doar cat sa mai dea un clocot. Se toaca verdeata, care se pune chiar inainte de masa, o data cu samantana sau iaurtul.

BUDINCA DE CAPSUNI (de la 3 ani)
(Felul II, masa de seara) Ingrediente pentru 4 portii: - jum. Kg capsuni - 75 gr gris - 250 ml lapte - 100 gr zahar - 3 oua - jum. Lingurita faina - 12 gr unt Capsunile se trec prin sita sau se zdrobesc cu o furculita si se fierb impreuna cu zaharul cca 15 min, pana se formeaza o pasta consistenta. Separat, se fierbe grisul in lapte, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu pasta de caspuni, faina si albusurile batute spuma. Compozitia se coace la cuptor, pe baie de apa, la foc potrivit, cca 40-50 min, apoi se rastoarna pe o farfurie. Se serveste pudrata cu zahar.

SUFLEU DE CIRESE (de la 3 ani)
Ingrediente pentru 10 portii: - 1 kg de cirese - 200 gr zahar - 1 plic de zahar vanilat - 5 oua - 1/ 2 lingurita de amidon - 25 gr unt - 200 g frisca Se scot samburii cireselor, api ciresele se pun la fiert timp de 10 minute, dupa care se trec printr-o sita fina. Se pun din nou la foc, impreuna cu 150 gr zahar si cu zaharul vanilat. Cand volumul s-a redus la jumtate, se adauga amidonul, diluat in prealabil cu putina apa, si se mai fierb cca 2 minute. Se separa apoi albusurile de galbenusuri. Se folosesc doar 2 galbenusuri, care se amesteca incet cu albucurile (cinci) batute spuma tare si apoi cu ciresele. Se pune compozitia intr-un vas tapetat cu unt si se coace la cuptor, la foc moale, cam un sfert de ora. Inainte de a se consuma, se pudreaza cu restul de zahar. Optional, se adauga frisca.

SUPA DE ROSII CU OREZ (de la 2 ani)
(felul I, masa de pranz) Ingrediente pentru 4 portii: - 2 morcovi - 2 gulii - un cartof mare - 10 gr mazare - 2-3 pastai de fasole verde - 5 rosii de marime medie - o lingura de orez - 10 ml ulei - verdeata Morcovii, guliile, cartoful si fasolea se curata, se spala si se taie in bucati mari si se pun impreuna cu mzarea la fiert intr-un litru de apa. Se acopera si se lasa pe foc cca o ora, pana scade cantitatea de apa la 300-350 ml. Se scot legumele si se trec prin sita deasa cu lichidul care a ramas. Se adauga putina sare si se pun la fiert inca o data, adaugand orezul. In alt vas se fierb rosiile apoi se trec prin sita. Peste supa si orzul bine fiert se adauga rosiile si uleiul si se mai lasa pe foc cat sa dea in clocot. Cand e gata, se adauga verdeata tocata marunt.

CROCHETE DE LEGUME (de la 3 ani)
(felul II, masa de pranz) Ingrediente pentru 4 portii: - 2 cartofi - un dovlecel mai mare - 2 gulii de marime potrivita - 2 morcovi - 1 ou - sare - 10 gr unt - o lingurita de faina - 100 ml lapte - 30 gr smanatana sau iaurt - 40 ml suc de rosii Se pun la foc cartofii, morcovii, guliile si dovleceii pana se inmoaie. Se scot, se lasa la racit, apoi din ele se face un piure care se leaga cu un ou si cu sos alb, pregatit din 10 gr unt, faina si lapte; se adauga sarea. Din compozitie se fac mici crochete, care se dau prin putina faina sau pesmet si ou si se prajesc in restul de unt. Se servesc calde, cu samantana, iaurt sau suc de rosii.

ROSII UMPLUTE CU BRANZA (de la 1 an)Ingrediente pentru 6 portii: - 1 kg de rosii mari - 200 gr branza vaci - 2 lingurite de gris - 50 ml lapte - un ou - marar - sare Se taie la fiecare rosie cate un capac, apoi se scobesc. Se amesteca branza de vaci cu galbenusul, grisul fiert in prealabil, laptele, albusul batut spuma, mararul tocat fin si sarea. Cu acest amestec se umplu rosiile si se pun la cuptor, la foc potrivit, cca 10 minute. Daca le preferati proaspete, atunci oul va fi adaugat dupa ce a fost fiert (tare) si tocat marunt.

PIURE DE CARTOFI COPTI, CU OU, ROSII SI PARMEZAN RAS
- 1 rosie, - 3-4 cartofi potriviti, - 3 lingurite unt, - 100 g lapte, - 1 galbenus. Se fierb cartofii in coaja sau se coc. Se cojesc si se paseaza fierbinti, se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. Se asaza intr-un vas. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. Se pune la cuptor incins, 5-10 min.

BUDINCA DE DOVLECEI
- 1 dovlecel, - 20 g cascaval, - 1 ou, - smantana, - sare. Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se amesteca poi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, ?‚½ lingurita faina si unt. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. Se coace 20-30 min. si se serveste cald sau rece.

BUDINCA DE LAMAIE
- 125 g lapte, - 20 g unt, - 20 g zahar, - 20 g faina, - 1 ou, - 1 lamaie. Din unt, faina si lapte se face un sos alb. Zaharul se freaca cu galbenusul si se amesteca cu sosul dupa ce acesta s-a racit, cu putina coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, iar la urma cu albusul spuma. Se coace sau se fierbe in baine-marie 30 min. intr-o forma unsa cu unt si presarata cu zahar

SPANAC FLORENTIN
- 200-250 g spanac, - 2-3 rosii, - 2-3 lingurite smantana, parmezan ras, - unt. Se curata spanacul si se spala, se pune intr-o cratita cu putin ului si apa, pana se inmoaie. Se spala rosiile, se taie si se pun intr-o tava unsa cu unt, sa se rumeneasca la cuptor. Spanacul se pune intr-o forma unsa, deasupra se pun rosiile, se presara parmezan ras si se mai lasa 10-12 min. la cuptor.

BUDINCA DE MERE
- 2 oua, - 50 g zahar, - 20 g unt, - 30 g faina, - 250 g mere rase. Curata cateva mere, da-le prin razatoare si presara putin zahar. Separat freaca 50 g zahar cu unt, adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele, la urma albusurile batute spuma. Se coace ?‚¾ ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet. Se serveste cu sirop de fructe

PAPANASI FIERTI
- 150 g branza de vaci, - 1 ou, - 1 lingurita unt, - 25 g faina, - 30 g zahar, - smantana. Se freaca bine branza de vaci cu galbenusul, se adauga untul, faina si albusul batut spuma; se amesteca obtinand o pasta care se ia cu lingurita. Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 min. (se ridica la suprafata). Se scurg, se pun intr-o forma, se toarna smantana si se pun in cuptorul incins 5 min.

GALUSTI DE GRIS CU LAPTE - 1 ou, - gris, - 1 litru apa, - 300 g lapte, - 4 lingurite zahar, - vanilie. Se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti foarte mici pe care le pui in apa care fierbe. Se fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar si vanilie. Se dau ca desert.

CIORBA DE CARNE DE VACA CU PERISOARE- 500 g apa, - 200 g carne fara os, - 2 cepe mici, - 1 morcov, - 1 radacina patrunjel, - 150-200 g os de vaca, - 2 lingurite orez, - patrunjel verde, - sare. Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa evaporata pana la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat, curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel. Separat se toaca carnea, se adauga putin miez de paine alba, un praf sare. Se fac perisoare care se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si smantana.


SUPA CREMA DE CARTOFI- 1 litru apa, - 300 g cartofi curatati, - 1 ceapa, - sare, - unt, - verdeata tocata, - lamaie, - 1 ou, - smantana. Se clocoteste apa. Se adauga ceapa lasand sa fiarba 20 min, apoi adaugi cartofii curatati si taiati cuburi. Dupa ce au fiert se paseaza prin sita; adauga sare. Drege cu un ou batut cu smantana si adauga patrunjel verde si lamaie.

BUDINCA DE OREZ PASAT CU BRANZA DE VACI
- 1 ceasca de cafea plina cu orez, - 100 g branza de vaci, - 30 g zahar, - 250 g apa+lapte, - 30 g unt, - 1 ou, - sare. Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute

PIURE DE SPANAC- 200 g spanac, - 1 lingurita zahar, - 5 g unt, - 5 g faina, - 100 ml lapte, - 5 g orez, - sare, - lamaie. Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga. Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain -marie. Se toaca pe un fund de lemn. Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Spanacul nu va fi consumat reancalzit, deoarece este daunator sanatatii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu