joi, 5 martie 2009

Reguli elementare de buna crestere:

-Sa salute, sa spuna buna ziua, la revedere in functie de situatie.
-Sa ceara ceva rugandu-si parinti, sa multumesca la primire.
-Sa nu se stearga la nas cu coatele sau mai rau sa nu bage degetele in nas.
-Sa se spele pe dinti fiecare masa sau cel putin dimineata si seara.
-Inainte de masa se spala miinile.
- La masa se va sta drept, fara a sprijini coatele pe masa si fara a da din picioare.
-Se va sta la masa pana au terminat toti, daca doreste sa se ridice inainte trebuie sa ceara permisiunea.
- Sa se ridice de la masa multumim pentru mancare,sa-si aranjeze scaunul la loc sub masa la plecare.
-Cand casca, tuseste sau stranuta sa-si puna mana la gura.
-Cand doreste sa intre intr-o incapere unde usa este inchisa trebuie sa bata la usa.
-Cand se vine de afara se descalta, se aranjeaza incaltarile apoi se spala miinile.

-In momentul cand baiatul sau fata dumneavostra stie sa vorbesca si intelege ceea ce-i spuneti il puteti disciplina explicandu-i cu multa diplomatie ceea ce asteptati de la el. Din dorinta de a-l aprecia si mai mult cel mic va incerca sa respecte cat de cat ceea ce ii cereti.

Copiii mici care acum incep sa vorbesca nu se pot abtine sa nu intrerupa conversatiile parintilor. Este bine ca in loc de a-l dojeni si a-l pedepsi sa i se explice ca trebuie sa astepte cu rabdare pana se termina discutia. Asta nu inseamna ca parintele isi prelungeste la nesfarsit conversatia. Trebuie sa stiti sa va opriti inainte ca piticul sa-si piarda rabdarea.
Incearca sa-i explici ce inseamna o promisiune si care sunt urmarile nerespectarii ei. Cu rabdare si perseverenta sigur va intelege. Eventual ii puteti citi fabule a caror morala sa-l faca sa priceapa mai usor ce inseamna a-ti respecta cuvantul dat.
Invata-l sa-si asume responsabilitatea, chiar daca stie ca va fi pedepsit sau certat. Pentru a reusi este bine ca pedepsele aplicate sa nu fie drastice, sau ii poti micsora pedeapsa tocmai fiindca a spus inainte sa afli singur. Arata-i ca o trasnaie impartasita parintilor poate avea o rezolvare, ca tu esti cel care poti sa indrepti ce a fost stricat.
Explica-i ce inseamna sa ai un prieten si ce frumos este sa imparti cu el. Invata-l sa fie generos de mic, sa stie sa daruiasca si sa aprecieze cand primeste ceva.
Daca ceri de la un adult sa fie ordonat, de ce nu ai cere acest lucru si de la copil? Invata-l sa-si stranga jucariile dupa ce a terminat joaca si sa-si aranjeze patul dimineata. Copiilor le place cand primesc responsabilitati.
Fiind la varsta negarii cei mici vor avea intotdeauna ceva de comentat cand mama sau tatal le va impune un lucru. Incerca sa il determini pe el sa actioneze asa cu ai dori tu. Daca incepe sa tipe explica-i ca in loc sa va certati, ar fi mai frumos sa terminati repede ce aveti de facut ca sava petreceti timpul intr-un mod mult mai placut.
In viata copilului nimic nu este neinsemnat, el este un observator atent, are spirit imitativ inegalabil, de aceea este foarte important ca parintele sa aibe un comportament civilizat. Un mare psiholog spunea: "copilul se educa si atunci cand citim ziarul si cand stam de vorba cu prietenii".
Atentie, nu este suficient sa-l inveti si sa-i impui aceste reguli de buna cuviinta, trebuie sa le respecti si tu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu