luni, 2 martie 2009

Supa-crema de orez
500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat
2 lingurite de orez
4 linguri de lapte
unt cat o aluna

Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.


Supa-crema de morcovi cu lapte
600 ml apa
200 gr morcovi
150 ml lapte fiert

Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.

Supa de cartofi (dupa 6 luni)

2 cartofi mari
jumatate de ceapa taiata in 4 bucati
putina fidea
bucatica de unt cat o nuca

Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.


Supa de pui cu orez (dupa 6 luni)

1/2 piept de pui
2 linguri cu orez
10 cl (100 ml) de lapte

Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste.
Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste!


Supa crema de legume ( dupa 6 luni)

1 cartof potrivit
1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate)
1 patrunjel radacina
1 pastarnac
1/2 dovlecel
1/2 telina
600 ml apa
unt cat o aluna sau ulei de masline

Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita!


Supa de rosii cu orez (8-10 luni)

500 ml apa
1 ceapa mica
1 morcov
1 patrunjel
3-4 rosii mari
1 ardei gras
1 lingura orez
1-2 lingurite de unt proaspat
1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata

Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata.


Supa a la greque
Se poate prepara din orice supa de zarzavaturi amestecate sau separate, din carne de vita sau pasare. Totul consta in a adauga la supa, dupa ce este luata de pe foc, inca fierbinte, un amestec de zeama de lamaie si ou. Un ou si 2-3 lingurite de zeama de lamiae sunt suficiente pentru un litru de supa (4 portii). Pentru sugar se foloseste
numai galbenusul. Se face in felul urmator: se bate oul intr-un castron, se adauga putin cate putin, continuand amestecarea pana la 100-150 g supa. Se adauga picatura cu picatura zeama de lamaie . Intraga compozitite se toarna peste supa din oala. Oul nu trebuie sa coaguleze, si sa fie dispersat in toata


Pentru bebelusi, budincile sunt un fel de mancare foarte consistenta si placuta. Ele se pot prepara din zarzavaturi, fainoase si fructe, se pune intotdeauna lapte si ou. Se fierb la cuptor. In acest fel grasimea care tapiseaza vasul nu se arde si nu se transforma in acroleina, substanta iritanta pentru intestin. Sunt indicate in jurul varstei de 10 luni.


Budinca de branza de vaci
200 g branza de vaci proaspata
1 ou
100 ml lapte
2 lingurite de faina
2 lingurite unt
20 g zahar

Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute.


Budinca de fidea cu branza de vaci

100 g fidea
50 g branza de vaci
1 ou
50 ml lapte
10 g zahar
20 g unt

Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor.


Budinca de gris
250 ml lapte
50 ml apa
20 g gris
1 ou
2 lingurite de zahar
2 lingurtie de unt
1 lingurita de pesmet

Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel.



Budinca de mere
2-3 mere mari
20 g pesmet alb
20-30 g unt
20 g zahar
1 ou

Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece.




Piure de spanac

200- 250 ml apa
250-300 g spanac curatat
50 g sos alb

Spanacul, curatat si spalat, se pune la fiert in putina apa fierbinte si usor sarata. Dupa 5-7 minute se scoate, se trece prinsita. Se pregateste sosulalb din 5 g faina,5 gr unt si 100 ml lapte. Se amesteca cu pireul pasat, se ai fierbe 5-10 minute, amestecand tot timpul.Inainte de a fi servit se poate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamiae. Se da copiilor dupa varsta de 8 luni. Se incepe cu cantitati mici. Are un effect usor laxativ. Se prepara totdeauna proaspat. Prin pastrare si reancalzire se formeaza substante toxice iritante pentru mucoasa digestiva!



Piure cucurigu

100 g de fasole verde proaspata
1 ou
1 lingura cu iaurt
putin patrunjel
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune

Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert. Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute). Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt.
Serviti pireul garnisit cu untul.

Tarta cu piure de spanac :copii peste 6 luni
Ingrediente
1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata

Mod de preparare
Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.


Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana

Pasta de pui cu cartofi pt.copii peste 6 luni

Ingrediente
-2 pulpe pui dezosate
-2 cartofi de marime mijlocie
-150ml iaurt
-verdeata pentru gust

Mod de preparare
Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat,se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata.
Dupa ce au fiert,cartofii se paseaza ca pentru piure,carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul.

Piure Mimosa :dupa varsta de 8 luni
Ingrediente
-2 morcovi
-2 linguri telemea
-2 galbenusuri
-160ml lapte semi-degresat (formula sau lapte matern)



Mod de preparare
Morcovul se fierbe,se face piure si se amesteca cu telemea si lapte.
Se fierb ouale 10 minute.Se curata de coaja,se scoate galbenusul si se striveste cu furculita.



Veloute" de primavara :dupa varsta de 5 luni
Ingrediente
-50g morcovi
-50g fasole verde
-5 frunze de macris
-1 frunza patrunjel
-50g de mazare
-un cubulet unt
n cubulet de unt


Mod de preparare
Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris. Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit,se adauga cubuletul de unt si se mixeaza cu un mixer de bucatarie.



Piure de cartofi cu sfecla
: foarte potrivit pentru copii anemici
Ingrediente
-500 g sfecla rosie
-250 g cartofi
-50 g unt
-100 ml lapte
-1 lingurita seminte sfaramate de chimen
-sare

Mod de preparare
Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn. Potriveste de sare


Supa-crema de legume Ingrediente
-morcov
-ardei
-dovlecel
-telina
-conopida
-sfecla rosie
-cartofi
-2 linguri smantana
(Optional,cand bebelusul e mai mare)
-1 ou

Mod de preparare
Se pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata se adauga ardei,dovlecel,telina,conopida,sfecla rosie si cartofii.Se fierb toate bine.Se scot din apa,se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.
La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.


Branza topita facuta in casa
500g branza dulce; un pachet unt rama
o lingurita bicarbonat
branza rasa de oaie pentru a fi sarata
se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.se fierbe pe baie de aburi amestecand continuu .se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii

Urda din lapte praf
Ingrediente:
Lapte praf 75 g, calciu lactic 4-5 pstile.
Mod de preparare:
In 0,5 l lapte fierbinte (obtinut prin dizolvarea a 75 g praf de lapte in apa), se pun pastilele de calciu lactic. Din acest moment se lasa sa fiarba cu mare atentie numai un minut. Se raceste timp de 30 minute si apoi se strecoara brinza obtinuta prin tifon, pentru a o separa de zer.

Supica de legume 2
Se ia o cana de ceai de 300ml si se umple cu legume date pe razatoare sau taiate marunt astfel:
- 1/3 din cana morcov
- 1/3 din cana cartof
- 1/3 din cana dovlecel, telina, pastirnac, ceapa, ardei gras, frunzele verzi de telina pentru fierul pe care il contin (important pentru copiii anemici ) salata, patrunjel, o rosie mica ( la copilul mai mare conopida, brocoli, fasole verde - peste 7-8 luni ).
Toate acestea se fierb cu un litru de apa intre 30-45 min. sau 1/2 ora la oala sub presiune cu o cantitate de apa de 300ml.
Se ia la inceput numai zeama ( 100ml ) in care se adauga 1/2 lingurita ulei de masline sau de floarea soarelui, putina sare si 1-2 masuri sau lingurite cu virf de orez instant.
Se va administra inainte de masa a treia:
- 30ml in prima zi
- 60ml in a doua zi
- 90-100ml in a treia zi
apoi se poate creste pina la 200ml.
Copilul poate sa o ia cu placere sau sa o refuze. Daca o refuza se poate adauga lapte sau putin zahar sau miere, o lingurita la 100ml, sau zeama de lamiie.
Supa crema
- 500 ml apa
- 250 g zarzavat (dovlecei, morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, frunze de patrunjel, spanac)
- doua lingurite de faina. supa crema
- o jumatate de galbenus de ou, o lingurita de unt
- verdeata
- sare
- 100 ml lapte
Mod de preparare:
Legumele, spalate, curatate si taiate bucati se fierb foarte bine. Dupa ce au fiert, se strecoara apa iar zarzavatul se paseaza de cateva ori printr-o sita deasa.
Piureul obtinut din zarzavat se aseaza in supa strecurata si se pune din nou la fiert.
Intre timp se pregateste un sos din 5 g unt, 5 g faina si 100 ml lapte. Se topeste untul, apoi se adauga faina si se amesteca. NU se lasa pana rumeneste si se stinge cu laptele.
Se lasa sa fiarba inca vreo 10 minute la foc slab. Peste acest sos se toarna supa si se lasa in continuare la fiert intre 5 si 10 minute. Se bate constant pentru a nu se prinde de vas. Dupa ce a fiert destul se adauga verdeata tocata foarte marunt.
Pentru sugari intre 6 si 9-10 luni putem adauga chiar un galbenus de ou fiert (sau jumatate), pasat cu putin lapte si bine amestecat in supa. La sugarii peste 10-11 luni jumatatea de galbenus poate fi adaugata chiar cruda, amestecata in apa si apoi in supa fierbinte foarte bine.
Poti adauga la final o lingurita de zeama de lamaie sau suc de rosii. Pentru vitamine.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu