sâmbătă, 26 septembrie 2009

Crizele varstei de 2 ani

Pentru ca suntem exact in mijlocul acestei perioade( briana -pana in doi ani , darius peste doi, da' tot pe-acolo...) si pentru k ma intereseaza enorm subiectul si mai ales cum sa rezolv situatiile m-am apucat de studiat problema.:

O criză de nervi la capacitatea maximă este o imagine teribilă . Ţipete , urlete , obiecte aruncate şi contorsionări violente ale corpului , parcă ieşite direct din filmul „Exorcistul ”- manifestări pe care n-ai cum să le ignori . „Zgomotul şi furia” te urmăresc prin toată casa . Crizele sunt ca mici tornade : izbucnesc din senin , pot dura chiar şi câteva ore ,se sting la fel de repede cum au izbucnit Nu-mi rămâne decât să-mi pun străvechea întrebare : „Asta ce-o mai fi fost ?”

Si am citit si m-am mai luminat:


De ce fac asta ? Crizelel de nervi pot începe în primul an de viaţă , dar par să ajungă la apogeu pe la trei ani . Este vârsta lor „de aur” , pentru că acum copilul începe „să-şi încălzească muşchii ”, ca să spunem aşa . El învaţă cum să obţină ce vrea şi a observat deja să a se arunca pe jos şi a urla preţ de vre-o oră poate fi o metodă eficace .
Dezvoltarea motorie este foarte rapida, copilul se simte autonom si independent. In acelasi timp, se dezvolta si intelectul: copilul este curios si ii place mult sa exploreze, este interesat de modul de functionare al obiectelor din jur si vrea sa vada ce se intampla cand le manipuleaza, insa nu poate evalua consecintele actiunilor lui si din acest motiv apar efectele distructive. Sunt copii mai activi si mai curiosi decat altii, insa acesta este un comportament caracteristic la aceasta varsta. Micutul vrea, de exemplu, sa afle ce se ascunde in masinuta care merge singura. Asadar, trebuie sa tii cont ca efectele distructive sunt cauzate de explozia de curiozitate, iar modul corect in care trebuie sa reactionezi este unul educativ si nu represiv. Pentru a evita incidentele: alege jucarii si jocuri potrivite pentru varsta lui (de regula jucariile din comert au inscrise pe ambalaj categoria de varsta), joaca-te cu el cu plastilina, culori sau puzzle si jocuri simple de constructii (ai grija insa sa nu ingereze substante sau piese mici). Obisnuieste-l sa se joace cu alti copii, pentru a invata sa isi controleze agresivitatea si lasa-l sa te ajute la activitati simple. Daca ii vei acorda incredere, va fi mandru sa te ajute sa faci o activitate de „om mare“ si va deveni mai constiincios. Trebuie sa fii atenta ca, prin comportamentul tau, sa nu il descurajezi.

Sfatul specialistului:

Este aproape normal sa-ti vina sa-l scuturi zdravan, sa-i scapi o palma la fund sau sa incepi sa tipi la el. Dar ar fi bine sa stii ca aceasta solutie este una de moment, fara urmari pozitive in viitor. Si atunci, ce-i de facut? Solutii exista si ele difera in functie de locul si de modul in care actioneaza... zapacitul. Mai departe iti vom destainui o serie dintre acestea.

1. Nu-i face jocul celui mic
Copilul tau, pare mic si neajutorat, dar, crede-ma, are un simt al slabiciunilor iesit din comun. Daca te va vedea ca cedezi in urma actiunilor lui de persuasiune, poti sa fii sigura cu nici data viitoare n-ai sa-i scapi.
Asadar, ramaneti calmi. Nu ajuta la nimic sa faceti si dumneavoastra o criza. Nu cedati niciodata si nu faceti nimic care sa dea impresia copiilor ca au obtinut o victorie.

2. Invata-l ca santajul ii poate dauna
In momentul in care prichindelul vrea un lucru cu care tu nu esti de acord, nu face ca el. Daca incepe sa sparga si sa strice ce prinde prin casa, nu-ti ramane decat sa-l inchizi la el in camera avand grija sa nu-i lasi la indemana obiecte cu care sa se poata rani sau lucruri la care tii.
Daca strica ceva la el in camera nu te grabi sa inlocuiesti prea curand, da-i ocazia sa simta ca a pierdut ceva. In acest fel copilul va invata ca ce strica isi strica lui. Si in acelasi timp va invata ca santajul poate dauna.


3. Nu-i ceda, dar nici nu-l bate
De multe ori, copilul tau intelege ca locurile publice sunt zonele in care esti cea mai vulnerabila. Probabil ca un simt ascuns il face sa simta ca iti pasa de opinia celorlalti, lucru care te poate determina sa-i cedezi mai usor atunci cand vrea ceva anume.
De asemenea, intr-un spatiu larg, copilul-actor isi poate juca piesa cu mai multa convingere, se poate arunca pe jos urland si tipand, poate sa planga cu sughituri de parca intreg pamantul ar avea ceva personal cu el, poate sa te enerveze in o mie si una de chipuri, doar, doar vei ceda. Te sfatuiesc doua lucruri: nu-i ceda, dar nici nu-l bate, intotdeauna exista si o a treia solutie.

4. Evita situatiile neplacute
Ar fi indicat ca atunci cand mergi in societate sa nu uiti sa iei cu tine si cateva lucruri numai bune pentru distragerea atentiei celui mic. Printre ustensile se pot numara jucariile preferate, reviste cu poze sau carti de colorat. Toate numai bune pentru a trece peste starile de plictiseala ale celui mic. Prin aceasta metoda vei diminua mult riscurile unui nou atac de furie din partea lui.

5. Precautii si masuri de "protectie"
O casca de motociclist si un walkman dat la maximum. Nu, nici chiar asa, cele mai bune masuri de prevedere urmeaza, acum:
-Planifica totul cu mare grija inainte de a te aventura cu cel mic pe undeva.
-Nu-l scoate in oras cand este prea obosit, pentru ca in aceasta situatie este predispus iesirilor nervoase.
-Stabiliti "de comun acord" un set de reguli care se respecta cu strictete.
-Invata-l sa stie ca un nu este un nu. Si ca nu i se cuvine chiar totul.
-Invata-l ca demonstratiile de forta nu aduc rezultate mai bune decat discutia si comunicarea deschisa.
-Nu uita ca in orice lucru este nevoie si de putina experienta. Poate ca nu detii inca cea mai buna armura si cele mai bune metode de calmare a copilului, dar nu uita ca practica este mama intelepciunii, asa ca nu-ti face griji. Te vei descurca!

Crizele de tipete in public. 15 sfaturi (preluat de pe www.mami.ro)

Daca e greu sa ai de-a face acasa cu o criza de tipete, plansete si incapatanari, ce-i de facut cand copilul tau se manifesta astfel in public: pe strada, in magazin, la gradinita, in parc, in vizita la prieteni.
Noi te ajutam cu cateva sfaturi:
1. In crizele emotionale (de tantrum, cum se numeste in termeni de specialitate), copilul este coplesit de emotie. Teama, respingerea lui de catre altii si intreruperile bruste pot fi conditii pentru starnirea unor astfel de valuri emotionale.


2. O poveste sau un film cu un monstru infricosator vazut dupa-amiaza il poate conduce spre o stare emotionala instabila pe care, chiar daca nu o manifesta imediat, la prima ocazie care va adauga "picatura emotionala", se va manifesta - foarte posibil - sub forma acestei crize in care copilul nu se mai poate controla.
3. Cand este in plina criza de tantrum, daca iesi din incapere lasandu-l acolo singur, nu faci decat sa-i inrautatesti situatia emotionala: simte ca este abandonat. Furtuna emotionala il sperie si are nevoie sa te stie alaturi. Daca nu se manifesta prea violent, ia-l in brate si tine-l la piept. Exista sansa sa simta confortul imbratisarii tale si sa se linisteasca repede.


4. Indiferent cat dureaza criza, nu-i cere ce nu-ti poate da in acele momente. Nu negocia in timp ce tipa, urla, plange si este, in mod fundamental, speriat.


5. Incearca sa nu te lasi purtata de grija pentru ceea ce spun ceilalti. Daca sunt sau au fost parinti, vor intelege. Nu ei sunt acum importanti. Totul este ca tu sa te stapanesti.

6. Daca se ajunge ca in criza sa loveasca pe altii din jur, sa arunce cu lucruri, pur si simplu ia-l de acolo, iesiti in afara spatiului unde are loc criza. Stai cu el pana se linisteste. Vorbeste cu el dupa. Cand veti discuta, tine-l aproape de tine si fa-l sa inteleaga ce s-a intamplat: recunoaste-i frustrarea, incurajeaza-l sa-ti vorbeasca alta data cand simte ca nu mai poate face fata.


7. Incearca sa anticipezi situatiile care pot provoca crize emotionale. Incearca sa-ti dai seama ce anume il aduce la marginea crizei: daca, de exemplu, descoperi ca il da peste cap trecerea brusca de la o activitate la alta, da-i mai mult tip intre schimbari. Spune-i din vreme ca urmeaza in cateva minute sa plecati din parc acasa sau ca urmeaza in cateva minute cina si va trebui sa intrerupa in curand jocul!


8. Inainte de a-i spune "nu", incearca sa te opresti, sa vezi daca nu poti sa eviti negatia prin oferirea unei alegeri, prin oferirea unei explicatii. In fond, daca mai stati cateva minute in parc dandu-i sansa sa termite jocul inceput, dar cu conditia sa manance tot la cina, nu sunteti amandoi mai castigati?


9. Atentie la posibilele cauze legate de stresul prea mare sau de lunga durata. Poate familia a trecut printr-o perioada foarte agitata si obositoare. Poate exista tensiuni intre tine si sotul tau.

10. Daca cel mic trece prin crize in fiecare zi, este momentul sa cauti un ajutor de specialitate; poate fi vorba despre o situatie psihologica sau chiar somatica responsabila de aceste crize emotionale extreme.


11. Pentru a-i putea cere ca treptat sa invete sa-si controleze emotiile si reactiile, invata sa ti le controlezi si tu pe ale tale, sa nu-ti manifesti nervii necontrolat in fata lui. Chiar daca este mic si "nu stie", vede!


12. De fiecare data cand se poarta agresiv sau brutal, dar fara sa fie in criza tip tantrum, poti introduce o consecinta neplacuta: "Nu mai vorbi urat. Pentru ca ai folosit cuvinte urate, in seara asta nu te mai uiti la desenele animate!"


13. Inainte de a iesi in oras, la cumparaturi sau intr-o vizita, spune-i clar ce astepti de la el: fixeaza regulile jocului dinainte! Si nu uita sa le respecti si tu.


14. In plina criza de tantrum, nu poti "disciplina", nu poti "discuta problema"; incearca sa iesiti amandoi din situatie mai intai!


15. Daca crizele de furie si nervii continua si copilul este din ce in ce mai tensionat si plin de agresivitate si furie, apeleaza la un specialist care poate sa analizeze situatia mai bine, abordand-o "din afara".

Un comentariu:

  1. Buna sfaturi. Noi incercam sa le aplicam si dintre toate cel mai bun e consecventa. Crizele exista inca dar sunt mai rare. Anticiparea e iar f folositoare de ex dimineata la plecarea din casa 5 min sunt alocate negocierilor: ce luam cu noi, caruciorul de papusi ramane, la fel si Bobby car-ul etc. :)

    RăspundețiȘtergere