duminică, 29 ianuarie 2012

Metoda de educatie Montessori-Scurt istoric (X)


Scurt istoric

"La 31 august 1870 se naste în localitatea Chiaravalla, regiunea Ancona din Italia, Maria Montessori, unica fiica a lui Alessandro si Renilde. La vârsta de 14 ani îsi propune sa devina inginer. Trecând peste prejudecatile vremii, izbuteste sa se înscrie la scoala Tehnica Michelangelo Buonarroti din Roma cu toate ca scolile tehnice primeau numai baieti.

Dar între timp îsi schimba hotarârea, fiind atrasa de medicina. Pe vremea aceea însa, nici o femeie nu era primita la aceasta facultate. Cere audienta la decanul facultatii care o primeste cu bunavointa, dar îi arata ferm ca nu o poate sustine. La plecare Maria Montessori îi spune decanului: "voi studia medicina!".

Si asa a fost, astfel încât ea a devenit prima femeie medic din Italia. În timpul stagiului de spital este profund impresionata de soarta copiilor cu deficiente psihice adunati la ospiciul din Roma si se dedica studierii metodelor care ar putea ajuta la recuperarea acestor copii în limitele capacitatii lor de dezvoltare. Lucreaza apoi, pentru o perioada, cu copii deficienti mintal pe care îi observa cu atentie si creeaza materiale speciale pentru ei, monitorizând cu atentie urmarile.

Si rezultatele nu se lasa prea mult asteptate, pentru ca acesti copii reusesc sa obtina rezultate foarte apropiate de ale celor normali la testele care li s-au administrat. În mod firesc a aparut întrebarea: ce îi face pe copiii normali sa ramâna la un nivel asa de scazut încât copiii cu deficit mintal îi pot ajunge din urma? Asa ca în 1906 Maria Montessori începe sa aplice aceeasi metoda pe copiii normali. La 7 ianuarie 1907 inaugureaza prima scoala montessoriana pentru copiii mici normali denumita "Casa dei b.a.m..i.n.i" (casa copiilor) în cartierul muncitoresc San Lorenzo de la periferia Romei, strada dei Marsi nr. 53. Din acest an au luat fiinta numeroase "case dei b.a.m.b.i.n.i " în Italia si în mai toate tarile din lume, cu copii de toate rasele.

Maria Montessori începe sa puna pe hârtie observatiile ei asupra copiilor si modul lor de a raspunde materialelor pe care le punea la dispozitie. si nu numai atât. Vazând rezultatele uimitoare ale metodei în sine, oameni de stiina au invitat-o pe Maria Montessori sa tina conferinte si cursuri de formare a educatorilor în toata lumea. Asa se face ca, în 1929, ajunge sa prezideze primul Congres International Montessori la Helsingor în Danemarca. Cu acest prilej, s-a înfiintat Asociatia Internationala Montessori (Association Montessori International A AMI) care a adus în zilele noastre în mod fidel ideile si metoda Mariei Montessori.

Institutul care a organizat cursul de pregatire urmat de mine în San Diego apartine de aceeasi organizatie, a carei membri am devenit de anul trecut.

Revenim. În 1951 Maria Montessori este numita membru de onoare al "Montessori Educational Association of America", la propunerea presedintelui asociatiei, omul de stiina si inventatorul Graham Bell, în casa caruia functiona o scoala Montessori. De-a lungul vremii, Maria Montessori a primit numeroase distinctii: "Legiunea de onoare" acordata de guvernul francez pentru merite deosebite în progresul stiintei si practicii în domeniul educatiei "Doctor honoris causa" la Universitatea din Amsterdam, onoruri speciale din partea UNESCO. Dar probabil ca nici unul dintre acestea nu a fost mai d#259;t#259;tor de bucurie decât împlinirea de a vedea fericirea, implicarea libera si schimbarea copiilor sub îndrumarea înteleapta si întelegatoare a educatoarei într-un mediu special pregatit.

La 6 mai 1952 Maria Montessori s-a stins din viata la Noordwijka an Zee în Olanda unde a fost asezata în cimitirul pentru copii.

În perioada interbelica, s-a înfiintat "Asociatia Montessori din România", sub presedintiaia filosofului si psihologului Constantin Radulescu-Motru, avându-l ca presedinte de onoare pe diplomatul Nicolae Titulescu, prezenta acestor doua reputate personalitati în fruntea organizatiei constituind un important si rezonant semn de încredere. În aceeasi perioada au functionat de altfel în România numeroase scoli Montessori, care s-au desfiintat odata cu venirea noului regim. De retinut si faptul ca Maria Montessori planificase sustinerea unui curs de formare de educatori în România, dar împrejurarile politice au împiedicat realizarea proiectului. Totusi, se mentioneaza numele unor români care au participat în strainatate la conferintele si cursurile pe care Maria Montessori însasi le-a sustinut. Din pacate traditia interbelica s-a pierdut pentru o perioada lunga de timp."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu