vineri, 3 aprilie 2009

Mama sau femeie?

M-au pus pe ganduri ultimile articole de pe blogul andreei si al monicai....Noi mamele, chiar ne identificam cu propriii copii si ne pierdem identitatea...Incetam sa traim numai pentru noi, sa gandim numai pentru noi sa actionam unilateral, sa vorbim la singular,sa avem si alte discutii decat cele despre "mamicitie"...sa avem propriile noastre dorinte si aspiratii. ma mai intreb pana cand se vor intampla toate lucrurile astea?!
Pare frustrant la prima vedere, dar culmea e k nu ma simt asa. Ma simt bine mamica...ma simt foarte bine mamica.Putini din cei care ma cunosc mai de mult timp si-ar putea imagina asta...Firea mea independenta si nonconformista de alta data nu are nimic in comun cu cea de acum...
Uneori ma plang k nu am timp sa ma pieptan cand ies din casa, k nu mai port fuste scurte si pantofi cu toc, k nu mai stiu sa-l tin de mana pe Cip), k nu am mai mers intr-un club, intr-un restaurant, la teatru sau la cinema, k nu mai am timp sa citesc nimic, k nu am o cariera,k nu mai am alt subiect de discutie cu prietenele decat cel despre copii, k nu mai am timp sa fiu si sotie si iubita, k nu mai am mici evadari din cotidian, k nu stiu sa-mi mai cumpar haine in trend, k nu am tip sa ma mai ingrijesc, k nu mai culturalizez ....De fapt lista andreei mi s-ar potrivi in totalitate si chiar am vrut sa-i scriu k a vorbit in numele tuturor femeilor-mame..
Dar oare as fi mai fericita daca as face toate astea si as avea timp mai putin pentru copii? As putea incerca, dar nu ma indur...In fiecare saptamana imi propun sa fac macar un alt lucru in afara copiilor, dar nu reusesc...Inseamna k nu-mi doresc asa de mult...
Am gasit intr-un dulap ultimul meu jurnal( din '98)si aclo am un pasaj despre zodia gemeni, pe baza caruia ma amuzam la vremea aceea, dar pe care acum il vad k fiind foarte adevarat:
"Nativele din Gemeni sunt materne, pasionale, blande si gratioase.Sunt sotii excelente chiar daca au tendinta de a-si neglija viatza si sotii atunci cand devin mame. Ele sunt garantia ideala pentru fericirea familiei daca si numai daca sunt ajutate si in deplina siguranta> in caz cntrar devin iritabile, nervoase triste lunatice, cautand mijolace de evadare..."
da... explicabila atitudinea mea , nu?

8 comentarii:

  1. Dulcea Madi, gaseste explicatie pana si in horoscop! Eumi-s leoaica si dupa 9 luni de sarcinit si 1 an jumate de bebelit imi trec prin fata ochilor flash-uri cu existenta de alta data (poate a fost o alta viata siacum traiesc intr-un univers paralel?)... O fi avand legatura cu Pluto retrograd de pe 4 aprilie :))

    RăspundețiȘtergere
  2. "Dar oare as fi mai fericita daca as face toate astea si as avea timp mai putin pentru copii? As putea incerca, dar nu ma indur..."

    ... o bona cateva ore pe zi este ca o gura de aer prin capacul intredeschis al canalizarii, nociva dar al naibii de necesara.. pentru mine o portita catre supravietuire, constat

    RăspundețiȘtergere
  3. ... a propos (ca-mi sari iar titlul postarii in ochi) Nu "mama sau femeie" ci "mama si femeie" este idealul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alta geamana la apel. Ai avut si tu un soc al privirii exterioare cum am avut eu pe 8 martie, daca ai apucat sa citesti ce am scris. Si culmea e ca si eu, asa cum spui tu, ma simt minunat ca mamica, desi daca mi-ai fi spus asta acum 3 ani ti-as fi sarit in cap :)

    RăspundețiȘtergere
  5. sa mai zic de femeile Taur, despre care se spune ca sunt cele mai casnice si mai posesive?
    parca in afara de forme rotunde si obsesia pentru mirosuri nu am luat nimic de la zodia asta...

    despre a fi mama... e la fel de subiectiv ca orice alt aspect al vietii. eu doar ma gandesc la mine peste 17 ani, cand o sa-mi serveasca asta micu' clasicele: 'nu intelegi', 'tu ai trait alte vremuri', 'acuma am prietenii mei, ce vrei sa fac, sa stau cu tine sambata seara?' si ma gandesc sa-mi fac portia si rezerva de viata de pe acum, ca de la el va trebui sa o iau pe apucate. (ma gandesc uneori la sotul meu, cum ar fi fost el acuma, daca nu se insura cu mine, ca ii pleaca la facultate si a doua fiica si se trezea singur intr-un apartament cu 4 camere...)

    RăspundețiȘtergere
  6. andreea, ai dreptate cu bona de cateva ore pe zi. candva am cautat, dar n-am gasit pentru 4 ore asa cum voiam eu si am abandonat cautarile.Cred k ar fi solutia ideala pentu a fi si mama si femeie.

    RăspundețiȘtergere
  7. zicolorata...da, se apre k asa ajung gemenii dupa ce devin mame, dar eu mai am o caracteristica mai naspa a acestei zodii si anume inconsecventa. acum spun k sunt fericita si implinita prin ceea ce fac cu si lanaga copiii mei, acum ma vaiet k n-am timp de mine sau de nimic altceva in afara de ei. As vrea sa fiu mai hotarata in ceea ce vreau de fapt k sa si pot realiza.

    RăspundețiȘtergere
  8. paralelipipedic, nici nu vreau sa ma gandesc la perioada de care vorbesti... Parca mai ieri treceam eu prin ea si o sa-mi vina randul cu siguranta daca imi vor semana..

    RăspundețiȘtergere