luni, 27 aprilie 2009

Tărâmul minunilor (prezentare)

Voi prezenta în cele ce urmează cartea care m-a apropiat de cunoaşterea metodei de educaţie ştiinţifică, descoperită de Maria Montessori. Ea se numeşte „Tărâmul minunilor” şi a fost scrisă de Elizabeth White. A apărut în limba română în 2007, la ed. Sophia, tradusă de Luminiţa-Irina Niculescu.
„Această carte, care este un mic tezaur, s-ar putea intitula: Ce au de spus Sfinţii Părinţi despre arta de a fi părinte.” În Cuvântul înainte, autoarea subliniază scopul absolut al oricărui tip de educaţie – acela de a merge pe calea spre Dumnezeu.
Ea ajută educatorii să creeze o atmosferă şi contexte potrivite pentru formarea unei atitudini ortodoxe faţă de sine, faţă de ceilalţi, faţă de lume şi faţă de Dumnezeu. A luat fiinţă din dorinţa de a răspunde unor întrebări puse de Sf. Teofan Zăvorâtul: Cum se poate atinge punctul în care se naşte în noi dorinţa de a merge spre Dumnezeu pe calea lui Hristos?Ce să facem pentru ca legea şi poruncile să ni se întipărească în suflet, pentru a acţiona potrivit lor, ca şi cum ele ar izvorî din adâncul nostru, fără constrângere, în aşa fel încât să nu ne apese, ci să fie o parte din noi înşine?
Înscrisă pe linia tradiţiei Sfinţilor Părinţi, cartea propune sfaturi foarte practice pentru vremurile de acum. Mărturisesc că e una din cele mai valoroase cărţi de educaţie ortodoxă a copiilor pe care le-am citit. Din această pricină, voi sintetiza în continuare, pe capitole, conţinutul ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu