marți, 24 noiembrie 2009

Ma uimeste si totodata ma ingrijoreaza...

Nu stiu cat anume ar trebui sa stie un copil la nici 3 ani despre calculator, dar in ultima saptamana Darius ne uimeste pe zi ce trece. Poate chiar asa trebuie sa fie la varsta asta si doar noua ni se pare ceva deosebit pentru ca e al nostru si mai ales pentru ca n-avem termen de comparat.....

De vreo doua saptamani,cand eu o culc pe Briana, Darius nu mai sta cumintel in pat privind desene, ci descopera calculatorul.L-am lasat in pace doar ca sa faca liniste si s-o culc pe bibi mai repete. Azi asa, maine-asa, Darius al meu nu se mai da dezlipit de calculator. Am inceput sa urmaresc ce face , cum face, sa vad daca e doar nimereala, sau stie sa mai repete pasii. Nici vorba de nimereala. Stie exact ce sa faca si cum sa faca. Deci el acum, repet la nici 3 ani stie:



  • sa deschida un document Word sa aleaga un front, o dimensiune a fronturilor ,culorile si fundalul. dupa care incepe sa scrie( asta bineinteles o face pe "limba" lui- nu va asteptati sa scrie cuvinte)

  • deschide Picassa, deruleaza fotografii , isi alege filmulete si le vizioneaza. cand se plictiseste inchide si alege altul.

  • deschide si alege desenele animate. nu-i mai plac cele "citite" de BS player si prefera sa le deschida tot din picassa ( eu gabar n-aveam k se pot deschide si asa).

  • deschide lista de mess, o alege de acolo pe mama, o suna ii trimite maimutoi de-aia galagiosi, ii da buzuri si de asemenea modifica fronturile, culorie si fundalul.
  • isi deschide jocuri pe care le ia din linkurile din bara
  • muta icoanele de pe desktop din stanga in dreapta si apoi la loc
  • deschide calculatorul de la buton, dar il inchde din Start

Ma uimeste si dexteritatea cu care manuieste mousul, precizia cu care inchide un document sau deschide un link. Dar cel mai tare ma ingrijoreaza ca vrea sa petreaca tot mai mult timp aici si nu stiu cum sa mai fac sa-l inlatur fara scandal....

Poate daca ati trecut prin experiente asemanatoare imi dati si mie ceva sfaturi...

3 comentarii:

  1. timpul la calculator trebuie portionat,se da doar cu portia si sub supraveghere.cel putin asa procedam noi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi am avut o faza in care una doua vroia la comp... sa ii arat filmulete de pe youtube, extrase din desene animate de la Cartea junglei la pisicile aristocrate.... Nu apucam sa scriu un mail ca hopa si el. Acuma am luat dvd-urile si se uita la filmele intregi la tv. Nici asta nu e o solutie dar sper in timp sa ne desprindem de tv si comp. Cand te gandesti ca imi juram in sarcina ca n-o sa stie ce e aia comp si tv!

    RăspundețiȘtergere
  3. of, de-as sti cum sa portionez si cum sa gestionez situatia ce bine ar fi. nimic altceva nu-l mai intereseaza. nici macar mersul afara in parc sau la copii. de jucarii dvd-uri sau alte activitati nci nu mai vorbesc.Orice altceva ar face se plictiseste foarte repde, numai la calculator nu, pentru ca-i da posibilitatea activitatilor diverse pe care sa le schimbe si modifice dupa bunul plac...
    eu sper sa fie doar ceva trecator si sa se plictiseasca repede si de el. altfel ma vad nevoita sa renunt pentru o perioada la el, sa-l punem in cutie si sa-l facem uitatn prin balcon.
    nu spun cat scandal si cu briana care, daca il vede vrea si ea musai...

    RăspundețiȘtergere