luni, 27 iulie 2009

Muntele, o lectie de viata


Am fost la munte recent. Iubesc muntele.Il ador de fapt. Ador sa stau in mijlocul naturii, departe de zgomotul masinilor, de mirosul de benzina, de muzica obositoare a litoralului, de blocurile betonate si asfaltul incins, de mirosul de fast food si gogosi prajite,de toata gloata de pe faleza si de multe altele care nu imi vin acum in minte. Imi aduc aminte cu cata placere, inca din copilarie, urcam traseele si cata curiozitate aveam : oare ce e dincolo de varful ala? Mi-a placut sa descopar mereu. Ce este dupa asta? Daca ajung in varful ala oare ce o sa vad? Placerea incepea de cand ajungeam si montam corturile. A devenit aproape un ritual acest episod. Apoi,sa privesc tarziu in nopate cerul instelat, sa miroasa a brad si a fan cosit, sa aud apa cum se sparge de pietre si gandurile mele sa fie libere, mi se pare aproape divin….
In concediul asta am realizat cat de mult seamana viata cu o tura pe munte. Fiecare din noi are propriul munte pe care vrea sa il escaladeze. N-am ajuns inca pe cel mai inalt varf, dar nici nu renunt. E greu, foarte greu urcusul, uneori vrei sa renunti, dar ceva te face sa mergi mai departe , tot mai departe…Trebuie insa sa ai grija sis a fii pregatit.

1. Pregateste-te de urcus!

Daca te-ai obisnuit sa stai zi de zi cu telecomanda in fata televizorului si regimul tau alimentar consta in fast-food si cola, un pic de antrenament inainte nu strica. urcatul pe munte incepe inainte de a urca pe munte .
Lectie de viata : Cand incepi sa lupti pentru visul tau, pregateste-te inainte. Documenteaza-te. Afla tot ce poti afla.

2. Urci, dar si cobori..

Cand simti ca ai ajuns in varf, hop, mai ai o vale de trecut pana incepe urcusul final. Sunt locuri unde trebuie sa schimbi directia pentru a ajunge in varf.
Lectie de viata : Mereu vor fi suisuri si coborasuri. Viata e formata din esecuri si succese. Unele mai dese, altele mai rare. Pastreaza-ti mereu privirea pe scopul final.

3. Ai gresit? Recunoaste si intoarce-te!

Intoarce-te imediat in punctul in care ai luat-o in directia gresita.O deviatie cu un grad pe traseu poate reprezenta o abatere de cateva sute de metri peste o ora, daca vei continua s amergi in directia gresita.
Lectie de viata : Cea mai buna decizie pe care o poti lua cand ai facut o greseala este sa recunosti greseala, sa te intorci, sa o repari si sa mergi mai departe. Negarea te va duce tot mai departe de visul sau obiectivul tau.

4. Pe varfurile mai inalte spiritul e mai inalt

Am vazut multe grupuri de turisti care merg la munte cu masina, parcheaza pe marginea strazii, urca o suta de metri pana la o cascada, fac poze si se intorc acasa. Nimic de condamnat la asta. Nu toti vor sa urce pe munte. Cand eram in tabere 80% din participanti nu ieseau din perimetrul taberei. Dar senzatiile puternice le traiesti pe varf. Cu cat mai inalt cu atat mai bine.
Lectie de viata : In jurul tau vor fi mereu oameni mici cu obiective mici, oameni mediocri cu obiective mediocre si oameni care vor sa zboare cu vulturii, care isi seteaza vise indraznete, care sunt priviti de ceilalti ca niste fanatici, niste nebuni care vor sa schimbe lumea. Si totusi, cei care au parte de senzatiile puternice sunt cei care isi pun vise indraznete..

5. Cu cat te apropii de varf, cu atat poteca e mai ingusta.

Locurile inaccesibile nu sunt vizitate de multi deci daca esti o persoana care sufera de agorafobie n-ai de ce te teme pe munte.
Lectie de viata : Autostrazile sunt pentru multimi. Potecile sunt pentru temerari. Cateodata stii ca mergi in directia corecta atunci cand nu merge nimeni cu tine. Cand faci un lucru care altora li se pare nebunesc e normal sa te simti singur. Nu dispera. Autostrazile sunt pentru cei care vor confort, vor ceva sigur si caldut, vor ceea ce toata lumea poate avea. Varfurile sunt pentru cei care viseaza.

6. Din cand in cand pe munte mai si cazi.

Mai aluneci, te mai duci cativa pasi in jos. Uneori cei care urca inaintea ta din neatentie starnesc niste pietre la vale care te pot lovi. Alteori alegi un traseu care te duce la o stanca pe care n-o poti urca.
Lectie de viata : Obstacolele. apar mereu. Cineva spunea : obstacolele sunt doar scarile care ma ajuta sa urc. Obstacolele sunt puse acolo ca sa vezi cat de mult iti doresti sa treci de ele. Zidurile sunt puse acolo ca sa ii opreasca pe cei care nu-si doresc cu adevarat sa continue. Obstacolele apar mereu in viata. Uneori te vor lasa lat de oboseala. Alteori iti vor macina ego-ul . Alteori te vor umili in fata celor care te cunosc si care vor rade de tine. Alteori te vor indarji mai tare. Sunt perioade cand poti merge pe strada fara un ban in buzunar sau cand tocmai te-ai despartit de cineva drag si simti ca esti terminat. Inseamna asta ca nu esti bun de nimic? Inseamna asta ca nu-ti poti atinge visul? Inseamna ca poti lua o pauza, iti poti aduna fortele si poti ataca din nou. Obstacolele sunt facute ca sa fie trecute.

7. Varful e un loc unde stai foarte putin.

Da, e acolo. Da, te lupti ca sa ajungi in varf. Da, treci peste obstacole, peste oboseala, peste sete, peste foame, peste ploaie, peste bocancii care te rod, peste greutatea rucsacului din spinare. Ajungi in varf. Te bucuri de privelistea superba pe care o ai in fata. Apoi e timpul sa cobori si sa cuceresti alt varf.
Lectie de viata : Cu efort, visele pe care le ai pot fi atinse. Totusi ele sunt doar momente care tin putin. Te lupti pentru niste senzatii care dureaza foarte putin. Nu-ti face un singur scop in viata. nu-ti construi viata in jurul unui singur vis. Il vei atinge, te vei bucura si apoi nu vei sti ce sa faci in continuare. Varful e un ,loc pentru care merita luptat, trebuie savurat, trebuie apreciat si trebuie parasit. Si dupa ce l-ai parasit iti dai seama ca de fapt calatoria a meritat mai mult decat atingerea varfului. Acolo ai invatat atat de multe despre tine, despre altii, despre viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu