joi, 29 octombrie 2009

E grele cu gradinita asta.....






In fiecare saptamana Darius primeste la gradi cate o poezie de invatat. Probabil ca doamna se straduieste si in clasa sa-i invete din ea, dar la noi nu se vede niciun rezultat. In afara de prima poezie nu am reusit sa mai invatam niciuna.Tot incercam sa-l facem macar sa repete dupa noi 2-3 versuri, dar ori ne ia la misto, ori nu vrea deloc. Cand a trebuit sa-l invat poezia Toamna, eu tot ii repetam: Toamna, tu ne-aduci, multe fructe dulci"la care Darius imi spune: "Doamna, tu mi-aduci, multe bombonici!
Bineinteles k am inceput sa rad si s-a dus toata poezia noastra ca apoi numai asa a tinut-o, schimband insa preferintele(bombonici, giucarii, masinute,etc)
Am inceput sa intru la griji si trebuie sa merg neaparat sa vorbesc cu educatoarea sa vedem ce-i de facut. Care si unde greseste de nu progresam.
Eu fac exact cum fac la calsa cand predau o poezie, dar nu stiu daca asa trebuie si la prescolari:
-citesc de cateva ori cu intonatie poezia;
-explic unele cuvinte pe care cred eu ca nu le stie sau nu le poate pronunta;
-explic in propozitii scurte si clare continutul poeziei( adica :mami, in poezia asta este vorba despre toamna. tu stii ce e toamna? ( si explicam ce e toamna pe intelesul lui)...apoi continuam cu alte discutii pe marginea temei.la poezia asta cu toamna chiar am adus si i-am aratat si fructele despre care se vorbea in poezie si le-am asezat in ordinea in care erau enumerate in (nuci, gutui si mere, struguri si galbene pere);
-incep si recit cate doua versuri, repetandu-le,dupa care il pun si pe el sa repete.
Si....pauza....nu vrea sa spuna nimic sub nicio forma!
Daca nu ar sti aproximativ alte 10 poezii si cantecele pe care le-am invatat impreuna inainte de a incepe gradinita, as crede k e o problema de memorie sau inteligenta, dar nu inteleg ce are cu poeziile de la gradi....

Nu ii tin parte lui darius, dar mie mi se par chiar foarte grele aceste poezii, tinand cont ca grupa lor e formata din copii de 2-3 ani.

Poate fetele care au mai multa experienta cu gradinita m-ar putea ajuta si mi-ar putea spune ce sa fac in cazul asta si daca poeziile sunt intr-adevar dificile pt 2 ani si 10 luni sau doar mi se par mie. va dau exemplu ultima poezie, cea de ieri k mi-e cea mai la indemana:

Flori de toamna

Pe o foaie de caiet,
Eu lipesc atent, incet,
O tulpina subtirica
Iar in varf o floricica.
Intr-o parte o funza, doua,
Pe cealalta alte doua.
Asta-i planta! o splendoare!
Ea tanjeste dupa soare.
Dar si o ploaie buna-ar vrea,
Ominune s-ar afla,
Poti sa-ncerci si tu asa?

6 comentarii:

  1. Asa poezii de memorat la 2-3 ani??? Ce gradinita e asta? Au innebunit?
    Copilul oricum nu se forteaza, mai ales la asa o varsta, sa invete pe dinafara, memoreaza ce-i face lui placere, prin ascultare repetata.
    Ce prostie ...
    Nu obliga copilul sa invete. Ajuta-l, asa cum ai si facut, sa inteleaga versurile si atat. E suficient.

    RăspundețiȘtergere
  2. Madi, nu are nici 3 ani. E o poezie f grea. FF grea, sincer. Si cred ca nu ii place. Cele pe care le-ati invatat impreuna i-au placut. dar repet, asta e f grea. Planta!! Tanjeste??? Splendoare?? Astea nu sunt cuvinte pt vocabularul unui copil de 2,8 luni. Sunt multi termeni abstracti. Asta e inca varsta cu catelul, pisica, ceva concret, palpabil. Stai de vb cu directoarea, eventual cu alti parinti cu copii de aceeasi varsa, vezi si ei ce spun. Pupam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Revin ca m-am pornit: dc era o poezie amuzanta l-ar fi prins mai repede, de aceea si facea jocurile acelea de cuvinte cu bombonici, jos palaria pt el. Dar nici mie nu imi place :)))) cum sa ii placa lui. Eu de ex de cateva luni ii spun lui Mihai poezia Cati ca voi de Toparceanu. E fascinat de ea si chiar dc nu vorbeste ma ingana la fiecare vers. E o poezie meodioasa, amuzanta, evident nu intelege sensul ei adevarat dar ii place ritmul, insiruirea cuvintelor, asta e greoaie si f intortocheata sunt copii care la 3 ani nici nu pot face atatea invarteli cu limba :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. fetelor,multumesc mult ca mi-ati rapuns. parca m-ati mai incurajat putin.Nu am insistat sa le memoreze, dar nici n-as vrea sa fie singurul din clasa care sa nu le stie.
    Cu educatoarea nu stiu cum sa abordez problema, pentru k la prima sedinta cu parintii una din mamici, profesor de didactica la universitate , i-a spus k poezia din momentul respectiv nu e adecvata varstei datorita abundentei consoanelor r,f,s,ş, t, ţ care nu se pot pronunta in mod normal la varsta asta. educatoarea s_a scuzat spunand k le-a luat din programa si a promis sa le selecteze mai cu atentie. le-a selectat pana a ajuns la poezia de mai sus.
    As fi vrut sa vad insa daca si alti copii au intmpinat astfel de dificultati. O fi vreo grupa de superdestepti si n-o fi darius la nivelul lor, eu stiu? de-asta ma tot intreb si ma tot framant...

    RăspundețiȘtergere
  5. scuze ca schimb subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  6. am doua fete. una vomita intruna mam saturat de ea. imi vine so bat intruna. deja am batuto de vreo 999 de ori. ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere